Новини 

Защо футболната симулация Real Football на Gameloft е класика за смартфони

Когато заговорим за видео игри и футбол първата асоциация винаги е поредицата FIFA на Electronic Arts, следвана от Pro Evolution Soccer на Konami. Но тези заглавия властват необезпокоявано при конзолите и персоналните компютри. Едва през последните две-три години, двете компании започнаха да правят адаптации за мобилни устройства. Затова при смартфоните има друго класическо заглавие, което допреди навлизането на своите ААА събратя беше еталон за футболна симулация. Това е Real Football на гейм разработчика Gameloft.

Тя е първата голяма, добре изработена и максимално пълна футболна симулация за мобилни устройства. Първата игра от поредицата се появява през далечната 2004 г., като безплатна за някои модели мобилни телефони. През 2008 г. Real Football е издадена и за портативната конзола Nintendo DS. Година по-късно се появява и първата версия за iOS, а през 2012 г. – излиза и такава за Android. Оттогава насам, Real Football се налага, като основното футболно заглавие сред смартфоните и таблетите.

Как успя да го постигне

Високият си статус сред мобилните устройства, Real Football постига, като представя първата детайлна футболна симулация в момент, в който този тип джаджи набират сила. Gameloft успява да пренесе геймплея от утвърдените заглавия за PC и конзоли на мобилните телефони. Сред тях са детайлна и триизмерна графика, цялостен мач, защото доста от първите футболни игри за телефони, представят само част от него, като например биене на дузпи.

Real Football започва да предоставя възможността на играчите, както да се вживяват в ролята на треньори и футболни мениджъри, така и лично да поемат отговорност на терена и да се опитат сами да спечелят мача. Комбинацията от симулация и мениджър все още е трудна за осъществяване дори от утвърдените PC и конзолни заглавия PES и FIFA.

Можете да поемете даден отбор и да се опитате да спечелите национално първенство или купа. Едно от големите предимства е наличието на световна лига, в която можете да премерите сили и с други играчи.

Играта на Gameloft се опитва да комбинира тези хардкор механики с по-опростени такива, за да може да предложи по-добро изживяване на мобилни устройства. Новите играчи се набират чрез специална лотария, по подобен произволен начин, настоящите ви звезди трупат допълнителен опит и умения.

Предимството да си безплатен

Всяка година, Gameloft публикува нова версия, като по традиция, играта е напълно безплатна за сваляне. Бизнес моделът ѝ се базира на реклами и на възможността за покупката на различни виртуални предмети.

Липсата на първоначална цена позволява на всеки играч да пробва Real Football. Което я превръща и в доста достъпно заглавие. Едва през последните години, EA и Konami започнаха да изпробват с този модел и да пускат своите футболни симулации за мобилни устройства.

Още по-любопитното е, че френският разработчик Gameloft има студио в България. Разположено в столицата „Геймлофт София“ разполага с около 230 програмисти, дизайнери, художници и други специалисти, които правят игри за смартфони и таблети. Българското студио е едно от уважаваните звена на френската група и има капацитет да разработва почти самостоятелно своите игри. Което е рядко срещано явление при големите гейм издатели.

Сред игрите на „Геймлофт София“ са някои от големите заглавия на Gameloft, като War Planet Online и March of Empires.

Последни публикации

Leave a Comment