Новини По света Полезно 

Коя е най-ужасната травма във футбола?

Травма на предната кръстна връзка е диагноза, които всява страх в сърцата дори на най-издръжливите професионални спортисти.

Световноизвестният хирург д-р Матю Провенчър от клиниката Steadman е посветил кариерата си на този проблем на футболистите, както и на процеса на възстановяване след това.

Една от най-често травмираните стави е коляното, като се уврежда предимно предната кръстна връзка. Травмата е тежка, а връзката по правило е напълно разкъсана. Предната кръстна връзка е в центъра на колянната става, и е уязвима на кратките, резки промени на посоката, присъщи на футбола на елитно ниво.

Преди години тази травма лесно можеше да бъде убиец на кариерата на всеки пострадал атлет. Но оттогава има качествен скок напред в лечението и рехабилитацията. За това футболистите дължат благодарност на хора като д-р Матю Провенчър, чиято пионерска работа в световноизвестната клиника Steadman помага да се обърне тенденцията.

Футболът е рисков спорт и практикуващите го професионално често имат нужда от помощ от ортопедичен хирург със специален фокус върху нараняванията на коленните стави, от съдов хирург или от рехабилитатор.

Последни публикации

Leave a Comment