Германия Новини 

Почина световната футболна легенда Франц Бекенбауер

Легендата на световния футбол – германският състезател, треньор и общественик Франц Бекенбауер напусна този свят вчера на 78-годишна възраст, предадоха световните агенции, като новината беше потвърдена и от семейството му.

Известен с псевдонима „Кайзер Франц”, той е сред най-влиятелните футболисти на всички времена, на практика създател на поста либеро в защита и е едва третият състезател, спечелил Златната топка на Франс футбол два пъти в кариерата си, след Алфредо Ди Стефано и Йохан Кройф.

Бекенбауер е и един от едва тримата футболисти станали световни шампиони и като играч (през 1974 г.) и като треньор (1990 г.). Освен него, това са постигнали Марио Загало от Бразилия (като играч през 1958 г. и 1962 г.; като треньор – 1970 г.) и Дидие Дешан (1998 г. и 2018 г.).

Роден на 11 септември 1945 г., Бекенбауер е част от златното поколение на германския футбол, донесло световната титла на ФРГ, към което се числят още вратарят Сеп Майер, защитниците Берти Фогс и Паул Брайтнер, халфовете Волфганг Оверат и Гюнтер Нетцер, както и нападателите Герт Мюлер, Юп Хайнкес и Ули Хьонес.

Въпреки безспорните звезди в нападение, Кайзер Франц блести като стратега в отбрана, който създава цялостно нова концепция за защитата във футбола. Това позволява на Западна Германия да победи на финала на световното първенство през 1974 г. считания за фаворит отбор на Холандия, в който личат имената на фамозното трио в атака Йохан Кройф – Йохан Неескенс – Джони Реп.

Като треньор Франц Бекенбауер още веднъж се превръща в кошмар за холандците, когато неговият състав ги елиминира на Световното първенство през 1990 година. Този път в техния състав е друго легендарно трио – Марко Ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард. На същото първенство Германия става и световен шампион.

В кариерата си Кайзер Франц е играл за престижни отбори като Байерн Мюнхен, Хамбургер и за американския Ню Йорк Космос. Той е известен и с треньорските си постижения в клубовете Байерн Мюнхен и Олимпик Марсилия.

През последните седмици здравето на футболната легенда се влошаваше, след като претърпя многобройни сърдечни операции и загуби зрението на дясното си око. През последните години Бекенбауер рядко се появяваше в публичното пространство. Той дори не присъства на Мондиал 2022 в Катар и пропусна погребението на своя близък приятел Пеле.

Носител на Златната топка на Франс футбол през 1972 и 1976 г., и сочен за един от най-интелигентните играчи в защита на всички времена, Франц Бекенбауер остава важна фигура в историята на световния футбол и е почитан като един от най-великите в играта.

Последни публикации

Leave a Comment