Европейско първенство 2024 

Франция не изглежда като основен фаворит за Еврото. Без Мбапе това става още по-очевидно

Франция и Нидерландия не си отбелязват голове в мача си за Евро 2024

Ще играе ли Мбапе? И ако да, с коя маска? Това са двата най-популярни въпроса, свързани с френския национален отбор преди втория кръг. С маската, която в крайна сметка се оказа банална. Нито костенурка нинджа, за каквато мечтаеха феновете, нито уникалност в духа на вратарските хокейни каски. В тренировките Килиан се подвизаваше в стилна маска в цветовете на френското знаме със златен петел, който е символ на националния отбор, както и с инициали, изписани с оригинален шрифт. Малко преди началния съдийски сигнал обаче капитанът на трикольорите показа снимка на най-обикновения – едноцветен, както изисква правилникът – защитен аксесоар.

В протокола със съставите липсваше фамилията на Мбапе, което със сигурност е предизвикало въздишка на облекчение в Холандия. Феновете на оранжевите не са забравили какво направи новобранецът на Реал Мадрид в квалификационния турнир, осъждайки холандците на два гола на два пъти и един продуктивен пропуск (4:0, 2:1). Чудя се, между другото – дали при Мбапе не беше избрана схема, при която номиналните защитници Дъмфрис и Фримпонг играеха по десния фланг? Във втората среща в квалификациите Роналд Куман вече използва нещо подобно (с Дъмфрис навън Гертрайда), но такива комбинации бяха избирани и за по-слаби съперници като Гърция.

И точно отдясно падна първият гол в мача, когато Меньон успя да засече топката в ъгъла след атака на Фрипонг. Отляво Нидерландия също се справяше добре. Гакпо винаги играе вдъхновяващо в националния отбор, а смените му в центъра напрягат както вратаря, така и защитниците, блокиращи ударите му. През първото полувреме отборът на Куман изглеждаше поне толкова добър, колкото и световните вицешампиони, а на някои места дори по-добър.

Във Франция никой не можеше да даде разликата. Нито Гризман, който пропусна след хладнокръвен пас на Канте от центъра на наказателното поле и не се приспособи към топката пред вратата след откъсването на Рабио; нито Тюрам, който стреля над горния ъгъл. Франция – за разлика от ПСЖ през втората част на сезона – просто не се научи да играе без Мбапе. В последните шест мача без капитана – 4 равенства и 2 поражения.

А те искаха да спечелят, затваряйки всички въпросителни. Във Франция има едно предзнаменование, според което две начални победи са гаранция за финал. Така започнаха трикольорите за спечелените турнири през 1984 г. и 2000 г., както и за сребърното отличие на домашното първенство през 2016 г. Само че играта се развиваше по такъв начин, че крайното 0:0 изглеждаше неизбежно. Такъв резултат не е виждан на Евро след британското дерби между Англия и Шотландия на последния турнир – допълнително вдигайки резултата до рекордните 50 мача.

През второто полувреме Франция беше най-близо до продължаване на тази тенденция, като първоначално пое контрола. Те имаха подходи (един от тях завърши с опасен удар на Цуамени с глава над напречната греда) и шансове. Умният Канте можеше да стреля сам, но го прехвърли към Гризман. Обикновено Антоан ги вкарва със затворени очи, но тук той наистина не уцели топката. Едва ли дори самият Антоан може да обясни как е възможно подобно нещо, тъй като сега се очаква той да сформира атакуващ тандем с белгиеца Лукаку в отбора на най-неуспешните играчи на Евро 2024.

Оранжевите обаче имаха не по-малко причини да оплакват съдбата си. Чави Симонс изпрати топката в мрежата. Само че съдийската бригада веднага отмени гола, а доста дълго време ВАР, който разгледа епизода, потвърди решението и отсъди, че Дъмфрис, който беше на пътя на вратаря, е бил в активно положение извън терена. Що се отнася до резултата, в стратегически план той устройваше всички, с изключение на Полша, която загуби шансовете си да се класира от групата. От гледна точка на емоциите те са по-скоро в полза на Холандия, която спря неудобен съперник и показа, че е конкурентноспособен отбор. Франция, от друга страна, изобщо не прилича на основния фаворит на евротурнирите. Със или без Мбапе в състава. Един автогол на съперника за 180 минути не е добре.

Последни публикации

Leave a Comment