Европейско първенство 2024 

VAR отново отмени гол на Лукаку! Но неговият пас откри пътя на Белгия да победи Румъния

Белгия победи Румъния на Евро 2024. Третият кръг в група Е ще бъде решаващ

И двата отбора поднесоха изненади в първия кръг. Румъния – със знак плюс. Не се очакваше тя да победи украинците, но получи сензационно поражение (3:0). Белгия разочарова, след като претърпя първото си поражение срещу Словакия под ръководството на Доменико Тедеско. И, естествено, бившият треньор на Спартак организира известна работа върху грешките.

Полупроменената защита на “червените дяволи” не е някаква революция, а завръщане към основната конфигурация, тъй като Теат и Фертонген, който на 37 години стана най-възрастният белгиец в историята на Евро, се възстановиха от контузии.

Другите две размествания имаха за цел да подобрят ефективността на атаката и проработиха доста бързо. Доку, който в последния кръг вкара гол в собствената си мрежа с авантюристичен шут, се завърна на обичайния си ляв фланг (формално Тросард беше заменен от Лукебакио), а Тилеманс трябваше да добави креативност в центъра на терена. В резултат на това крилото на Манчестър Сити даде пресилен пас и полузащитникът на Астън Вила изпрати топката в ъгъла. Далечното попадение на Тилеманс се вписва напълно в тенденциите на това европейско първенство, а голът му в 73-ата секунда е най-бързият за Белгия на големи турнири.

Лукаку беше асистент и също изигра важна роля в ранните етапи на атаката. Но Ромелу все пак имаше проблеми със завършването. Още един гол бе пропуснат, когато най-добрият снайперист в историята на националния отбор в зоната на вратарското поле обърна единия защитник, но другият – Банку – нямаше време да се отдръпне и пое удара върху себе си. В други епизоди – с Доку и Лукебакио – Нитсе спаси положението. И може би неговото име се чуваше по-често от всеки друг румънски играч през първото полувреме.

Въпреки че дебютът, въпреки допуснатия гол, се оказа весел. В традицията на фамилията Йорданеску, защото настоящият старши треньор на Румъния Едуард е син на легендарния Ангел Йорданеску, един от най-добрите играчи в историята на националния отбор, който като асистент беше част от щаба на Емерих Йени в спечелилия Шампионската купа Стяуа, а като старши треньор изведе Румъния до най-високото постижение в нейната история – четвъртфинал на Световното първенство през 1994 г. Там Йорданеску-старши е треньор на друга легенда – Георге Хаджи. Сега по-младият Хаджи, Янис, играе в националния отбор на сина си.

Той беше пуснат да спасява мача, в който румънците нямаха почти никакви шансове. Ударът с глава на Дрегушин в първите минути (спасен от Кастеелс) и излизането на Фертонген един на един бяха осуетени – това са всички заплахи. Дори лидерът и герой от първия кръг Станчу стреля не в мрежата, а някъде по трибуните. А накрая топката от линията трябваше да бъде извадена отново от Фертонген. А интригата живееше по две причини – спасяванията на Нитце и катастрофалния лош късмет на Лукаку.

Когато голът му след страхотен пас от Де Бройне беше отменен заради засада (там попадна върхът на обувката му), вече не беше смешно. Съдиите оставиха Лукаку без гол за трети път в този турнир и за четвърти път – като се вземе предвид последното Евро. С други думи, на Ромелу са му отнети повече голове, отколкото на топ реализаторите (по 2), а ВАР са отменили 14 голови положения в историята на турнира. Четвъртият момент е свързан с личните терзания на Лукаку.

Тя обаче завърши добре за Белгия. Вратарят Кастелс направи асистенция, а редовният плеймейкър де Бройне прати топката в мрежата. “Червените дяволи”, между другото, бяха последните в турнира, които премахнаха нулата в графата “отбелязани голове”. И от този показател ще зависи много в тази група – сега всички отбори имат равен брой точки, а всички подредби са окончателно объркани.

Последни публикации

Leave a Comment