Европейско първенство 2024 

Даку дисквалифициран за два мача на евро 2024 заради обиди

Мирилин Даку, нападателят на “Рубин”, беше дисквалифициран за два мача на Евро 2024 след скандален инцидент по време на мача между Албания и Хърватия. Мачът завърши с драматично равенство 2:2, а емоциите на терена и трибуните бяха нажежени до краен предел.

След последния съдийски сигнал, албанските играчи празнуваха емоционално с феновете. В този момент Даку взе високоговорител и започна да скандира обидни възгласи срещу сърбите и македонците. Този акт предизвика незабавна реакция от страна на Сърбия, която подаде жалба до УЕФА. В резултат на това, УЕФА започна дело срещу Даку и реши да го дисквалифицира за два мача.

Реакцията на клубния му отбор “Рубин” също не закъсня. Те обещаха да наложат дисциплинарни и финансови санкции на играча след завръщането му. В официално изявление от клуба казаха, че ще проведат обяснителен разговор с всички играчи, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще.

Самият Даку се извини за поведението си в социалните мрежи, признавайки моралния и професионалния си дълг да се извинява за обидите. “Характерно за един мъж е да се извини и аз чувствам морален и професионален дълг да го направя заради всички, които пострадаха,” написа той.

Бащата на Даку също се застъпи за сина си, като обясни, че Мириленд няма проблеми в отношенията си със сърбите, с които прекарва много време в отбора. “Той се закача с тях през цялото време. Най-много се закача с Вуячич. Те са приятели и винаги са заедно. Синът ми не е казал нещата, за които пишат медиите. Просто Мириленд е емоционален и експлозивен. Той го направи неволно и вече се извини на тези, които са наранени заради него,” заяви Фехми Даку.

Това не е първият път, когато Даку предизвиква противоречия. След дебютния си и единствен гол за Албания в квалификационен мач срещу Полша, той показа татуировка на гърба си в чест на военния командир Агим Рамадани, който се е сражавал срещу Сърбия в Югославската война. Този акт предизвика силна реакция от страна на Сърбия, която го нарече “срамна провокация”.

Вероятно Даку няма да играе отново на Евро 2024, тъй като на Албания остава само един мач от груповата фаза срещу силната Испания. С една точка след два кръга, Албания заема четвърто място сред третите отбори в групите и ще трябва да вземе точки от Испания, за да запази шансове за класиране напред.

Последни публикации

Leave a Comment