Европейско първенство 2024 

Калафиори е новият герой на Италия! Капело го сравнява с Рамос

Калафиори вкара гола в мача за Евро 2024 срещу Хърватия

 

Мачът от груповата фаза на Евро 2024 между Италия и Хърватия беше един от най-очакваните мачове от третия кръг. Отборите на Лучано Спалети и Златко Далич трябваше да решат в директна среща кой ще завърши на второ място в група В, гарантирайки си място в плейофите. Тази интрига беше разрешена едва в добавеното време: на гола на Лука Модрич в 90+8 минута отговори Матия Дзакани, а централният защитник Рикардо Калафиори му асистира.

Равенството 1:1 осигури на Италия участие в 1/8-финалите. Хърватия, от друга страна, с две точки най-вероятно няма да се класира за плейофите. Шахматистите имат само теоретичен шанс да попаднат сред четирите най-добри отбора от завършилите на трето място в своите групи.

Калафиори се превърна в национален герой за нула време. Феновете в социалните мрежи отбелязаха смелата игра на защитника на Болоня в последната добавена минута: той излезе сам напред, игра с Фратези, повлече топката към наказателното поле и я подаде на свободния Дзакани, който порази далечния ъгъл на вратата на Ливакович. В тази секунда на таблото светеше 97:19 – един от последните голове извън продълженията на европейско първенство.

 

Калафиори изигра изключителен мач. За това говори и статистиката:

 

– 100 процента от спечелените въздушни единоборства;

 

– 93 процента точност на паса;

 

– 5 извличания;

 

– 0 изчистени паса от противника;

 

– 4 асистенции за гол;

 

– 1 гол.

 

След мача Калафиори потъна в похвали. По-специално бившият старши треньор на Русия Фабио Капело заяви по Sky Sport: “Калафиори? Кой не ми повярва, когато го сравнявах със Серхио Рамос?”

Удивително е, че този 22-годишен защитник на Болоня можеше и да не играе на Еврото. Едва в края на май той получи първата в кариерата си повиквателна за националния отбор на Италия и дебютира за него на 4 юни срещу Турция. Преди турнира специалистите и феновете не очакваха Калафиори да бъде основен играч, но шансовете му бяха значително увеличени от контузията на неговия съперник – Джорджо Скалвини от Аталанта. Рикардо не пропусна нито минута в груповата фаза и изглеждаше солидно във всеки мач, въпреки че си отбеляза автогол в мача срещу Испания.

Освен това Калафиори стана централен защитник едва миналата година – през по-голямата част от кариерата си е играл на лявото крило – но след като през лятото на 2023 г. премина от Базел в Болоня, старши треньорът Тиаго Мота реши да премести Рикардо в центъра на защитата за постоянно и той израсна забележимо през сезона.

Ако се задълбочим в кариерата на италианеца, можем да си спомним как Калафиори едва не прекратява кариерата си още на 16-годишна възраст. През 2018 г. Рикардо получи ужасна контузия в мач за младежкия отбор на Рома срещу чешкия Виктория. Калафиори скъса всички връзки на коляното, както и менискусите и дори ставната капсула. Възстановяването на младия играч отнема една година и можеше да сложи край на кариерата му.

Въпреки това Калафиори имаше смелостта не само да не се откаже от футбола, но и да продължи развитието си. Всичко това доведе до факта, че Рикардо се превърна в герой на Италия и ѝ донесе място в плейофите на Европейското първенство! На 1/8-финалите отборът на Лучано Спалети ще срещне Швейцария, но Калафиори няма да играе в този мач заради жълт картон.

Последни публикации

Leave a Comment