Анализи Европейско първенство 2024 

Мамардашвили е най-добрият, а Сърбия е голям провал. Резултати след третите мачове на Евро 2024

Груповата фаза на Еврото приключи – известни са всички 16 участници в плейофния кръг. Не без сензации – нека обобщим резултатите от третия кръг.

Най-добрият отбор – Грузия

Тук не може да има никакви съмнения. Отборът на Вили Сагнол е дебютантът в турнира, 75-ият отбор в ранглистата на ФИФА. Никой не очакваше нищо от тях, а първите голове и точки бяха радостни. Мачът от третия кръг срещу фаворита в групата – Португалия – сякаш беше финалът на грузинците на Евро. Но не!

Хвича Кварацхелия откри резултата още във втората минута. В средата на второто полувреме Жорже Микаутадзе удвои преднината, като реализира дузпа. Колкото и да се опитваха португалците, не можеха да се върнат в мача. Въпреки че всъщност нямаха нужда от това – първото място беше резервирано предсрочно. Резултатът – сензационна победа за Грузия и не по-малко сензационно излизане в плейофите. Може би това е основната изненада не само на третия кръг, но и на цялата групова фаза. Кой няма да нарече Грузия най-добрата след такъв подвиг?

Най-добрият играч е Мамардашвили

Разбира се, Жорж Микаутадзе е красавец и явно е главното откритие на това Евро. Той има три гола в груповата фаза, той е най-добрият реализатор на турнира в момента. Все пак не бива да забравяме, че една от основните роли за успеха на Грузия е техният вратар.

Мамардашвили непоколебимо отбиваше португалските атаки, като направи общо пет спасявания. Отборът на Кристиано имаше няколко много неприятни атаки и шансове за гол, но вратарят не се поколеба и получи първата си чиста мрежа на Еврото. В същото време Мамардашвили изгаря на целия турнир – в три мача той направи 21 спасявания (повтаряйки рекорда) и предотврати 3,6 очаквани гола (рекорд на турнира).

В мача от втория кръг срещу Чехия вратарят е признат за играч на мача. В мача срещу Португалия най-добър играч беше Хвича Кварацхелия, но именно благодарение на Мамардашвили всички успехи и усилия на нападателя на Наполи имат смисъл.

Провал на кръга – Сърбия

Третият кръг беше чудесна възможност за Сърбия да спаси това Евро – и тя я пропиля. Да, съперникът не беше от най-лесните – датчаните могат да бъдат опасни. Но това, което отборът на Стойкович предложи в отговор на тази опасност, беше смешно.

Един удар през първото полувреме, още няколко в края на второто – и бездейна защита, стерилно владеене на топката. Един от най-лошите мачове на Еврото по принцип. Това беше мачът, който сърбите “родиха” в най-важния за тях момент и естествено напуснаха турнира. Между другото, те се превърнаха в най-непродуктивния (с един гол) отбор на Евро 2024.

Най-добър мач – Холандия срещу Австрия

Груповата фаза на Евро се оказа скучна – дотолкова, че всеки мач с голове и/или победител е радост. На този фон темпераментната надпревара на холандците и австрийците с автоголове, експериментални схеми и ранни смени беше подарък.

Нещо повече, резултатът беше чудесен – номиналният аутсайдер в лицето на австрийците победи номиналния фаворит с резултат 3:2. Макар че, разбира се, до третия кръг вече беше ясно, че в тази двойка ще доминира явно не Куман.

И като допълнение към страхотната среща – в двойката с паралелния мач между Франция и Полша позициите в група D се промениха няколко пъти през полувремето. В крайна сметка всички, които наистина го заслужаваха, стигнаха до плейофите.

Дебют – Калафиори

Скромният 22-годишен защитник на Болоня и италианския национален отбор Рикардо Калафиори беше малко известен преди Еврото. На турнира Спалети се довери на младия защитник и той изигра 90 минути във всеки мач в груповата фаза.

Отначало имаше въпросителни – най-бързо допуснатият гол в историята на Еврото срещу Албания, а след това – решаващият автогол срещу Испания. Но Рикардо компенсира за това в последния кръг. Италия губеше от Хърватия до 98-ата минута – и не се класира за плейофите. Но Калафиори се включи, провлачи топката, подаде в свободната зона и…

Най-добър гол – Дзакани

… Закани отбеляза най-добрия гол в третия кръг. Топката беше красива, като се започне от работата на Калафиори и се завърши с изпълнението на Матия – дриблиращ, бавен удар почти точно в “деветката”. Но освен красота, голът беше и много важен – той вкара Италия в плейофите. В третия кръг не беше отбелязан по-красив и важен гол.

Последни публикации

Leave a Comment