Европейско първенство 2024 Франция 

Футболна драма: 451 градуса Саутгейт. Франция и Белгия се противопоставиха на Англия

Веднага след края на груповата фаза всички очакваха мача между Франция и Белгия да бъде един от най-интригуващите в 1/8 финалите. Логично, като се има предвид изобилието от суперзвезди: Мбапе срещу Лукаку, Гризман срещу Де Бройне, Дешан срещу Тедеско. Всичко това обещаваше страхотно зрелище.

В действителност, това, което видяхме, беше напрегнат мач в стил, напомнящ английската методичност на Гарет Саутгейт. Много анализи и малко голови положения – само четири удара към вратата от всеки отбор. Основният плеймейкър и най-добрият играч на мача беше десният бек Джулс Кунде.

Играта преди първата грешка

След края на мача Де Бройне заяви: “Имахме план и го изпълнихме добре. Всичко работеше до 85-ата минута.” Какъв беше планът и дали беше толкова добър?

Тедеско изненада със схемата, като за първи път на Евро Белгия излезе да играе в дефанзивен план 4-4-2. Де Бройне, като един от опорните играчи, беше много повече дефанзивен, отколкото атакуващ. Като цяло, целият отбор излезе да се защитава и да търси шансове на контраатака.

Белгийците не се притесняваха да предоставят инициативата и територията на съперника. През първото полувреме Франция навлезе в белгийската третина 44 пъти и направи 9 удара. Отборът на Тедеско имаше само 19 влизания. Французите удариха веднъж гредата – слаб удар на Гризман извън наказателното поле.

Белгийците свършиха добра работа, защитавайки се с двойна защита по фланговете. Доку и Караско постоянно се връщаха назад и се защитаваха срещу френските крайни защитници. Жереми се бореше с Гризман, а Теат контролираше пробивите на Кунде.

Кунде, обаче, не се отказа и продължи да атакува опасно. Той се превърна в основен плеймейкър на Франция с пет асистенции на сметката си и същевременно се справяше отлично в защита, неутрализирайки Доку.

Липсата на инициатива от страна на Белгия и бавното темпо на Франция показаха, че резултатът 0:0 беше приемлив и за двата отбора. Това доведе до грешка, която реши мача.

Франция продължи да игнорира центъра

Белгийският национален отбор имаше проблеми в опорната зона от първите минути. Де Бройне и Онана срещу Цоамени, Канте и Рабио бяха числено малцинство. Де Бройне не беше на своята позиция и това създаваше проблеми. Цоамени имаше четири удара от зоната пред наказателното поле, а Мбапе – пет.

Проблемът беше, че Франция пренебрегваше възможностите за атака през центъра. Бившите световни шампиони провеждаха само 25% от атаките си през тази зона, а 75% през фланговете, където Тедеско беше поставил двойна защита.

Автоголът, който реши мача, дойде през центъра. Гризман се измъкна от десния фланг и се отвори в опорната зона. Доку се втурна да покрива Антоан, от което Гризман се възползва и подаде към Кунде. Жул разигра към Канте, който веднага подаде към Коло Муани. Вертонген не се доближи до Рандал, оставяйки го да направи три докосвания, последното от които беше фатално.

Белгия успя да създаде само два шанса за целия мач: Менян се справи с плътните удари на Лукаку и Де Бройне. Франция стана първият отбор в историята на Евро, който достига до четвъртфиналите без гол от игра. Наказателният удар на Мбапе и двата автогола са всички голови успехи на “трикольорите” на този турнир. В съчетание с най-слабата реализация и липсата на реални шансове, това е тревожно.

Последни публикации

Leave a Comment