България 

Ботев (Пд) с героично класиране в Лига Европа след драматичен реванш с Марибор

Ботев (Пловдив) продължи своя триумфален поход в Лига Европа, след като елиминира Марибор с общ резултат 4:3. “Канарчетата” постигнаха равенство 2:2 в реванша в Словения, което им бе достатъчно, за да се класират за втория квалификационен кръг на турнира. Там те ще се изправят срещу гръцкия гранд Панатинайкос.

Марибор, воден от бившия треньор на Лудогорец Анте Шимунджа, започна мача мощно и поведе още в 13-ата минута с гол на Ян Репас. Ботев, обаче, не се предаде и изравни в началото на второто полувреме. Старши треньорът Душан Керкез направи смела смяна, като замени Никола Илиев с Кристиан Нвачукву. Тази промяна даде моментален резултат, когато Нвачукву вкара за 1:1 само секунди след като влезе в игра.

В 60-ата минута “жълто-черните” направиха пълен обрат. Нвачукву асистира за Антъни Уджа, който безпощадно наказа словенския вратар Ажбе Юг, и Ботев поведе с 2:1. Феновете на Ботев, изпълнили сектора за гости на стадион “Людски врът”, избухнаха в екстаз.

Марибор не се предаде и успя да изравни в 80-ата минута чрез Етиен Беугре, който реализира с глава. Въпреки това, словенците не успяха да намерят сили за трети гол, който да им осигури продължаване напред.

Припомняме, че в първия мач, игран на стадион “Христо Ботев” в Пловдив, Ботев спечели с 2:1 с голове на Антъни Уджа и Никола Илиев. В реванша Душан Керкез направи единствената промяна в стартовия си състав, като започна с Никола Илиев вместо Кристиан Нвачукву.

Още в началото на мача в Словения, Ботев показа, че няма да се предаде лесно. Самуел Акере отправи първия точен удар в третата минута, но Ажбе Юг го спаси. Марибор отговори веднага, като създаде опасни положения пред вратата на Матвей Игонен.

В 13-ата минута Ян Репас заличи преднината на Ботев с красив гол извън наказателното поле, при който Матвей Игонен беше безпомощен. Домакините продължиха да натискат, но Ботев отговори с опасни контраатаки, най-вече чрез Акере.

След почивката, Душан Керкез предприе тактически промени, които дадоха плодове. Нвачукву вкара за 1:1 след асистенция на Антонио Перера, а малко по-късно подаде на Уджа за 2:1. Марибор отговори, но до края не успя да постигне победа.

С този резултат Ботев продължава напред в Лига Европа и очаква срещата си с Панатинайкос. Тази победа е голям успех за “канарчетата” и техните фенове, които могат да се гордеят с представянето на отбора си в Европа.

Последни публикации

Leave a Comment