Новини 

Кой е моят размер мото каска?

Забравете за цвят, модел и комфорт, когато избирате мотоциклетна каска. Те разбира се са важни, но не на първо място. Фактор номер едно в този случай е коректният размер. Колкото по-прецизно е преценен, толкова по-добре ще се грижи мото каската за вашата безопасност. Не знаете своя номер мото каска? В тази статия ще ви обясним как сами да си отговорите на този въпрос. Всеки размер на мотоциклетна каска или шлем съответства на дължината на обиколката на главата ви в сантиметри или инчове. Ако при правилно взети мерки, се колебаете между два близки, заложете на по-малкия номер.

Как да си вземем мярка все пак? Най-лесно това става с шивашки метър. Ако нямате такъв под ръка, използвате връв и я измерите с линийка. Поставете метъра 1,5 – 2,5 сантиметра над веждите, малко над ушите, в най-широката част на главата. Премерете няколко пъти, за да избегнете грешки.

Пробвайте няколко каски. Главата ви трябва да влезе в каската с леко съпротивление. За жалост често купувачите се спират на прекалено големи каски. Поставена на главата ви, каската не трябва да е наклонена напред или назад.

Ако това е перфектната за вас каска, напрежението трябва да бъде равномерно по главата.

Качете се с мото каската на мотор в позиция за каране, за да проверите дали тя не нарушава видимостта ви.

Преди да свалите каската натиснете силно върха ѝ и задръжте. Уверете се, че ви е комфортно. Не забравяйте, че привидно лекото напражение само след час каране ще предизвика силно главоболие. Когато сваляте каската, застанете до огледалото, докато сваляте каската си и проверете за зачервявания на кожата. При наличието на такива, сложете отново каската и проверете дали усещате по-голямо напрежение на същото място. Мислите, че вече открихте перфектната мото каска? Пробвайте размер по-голяма и съответно по-малка, като изпълнявате всички описани по-горе стъпки.

Всяка марка може да ползва различен размер. Често самите производители променят собствените си мерки.

Последни публикации

Leave a Comment