Анализи Европейско първенство 2024 

Не погребвайте Сърбия! Гол на Йович в 90+6-ата минута спасява равенството на Сърбия със Словения

Словения и Сърбия завършиха наравно в мача си от Евро 2024

Европейското първенство по футбол е преди всичко спортен турнир. Играчите откриват кой е най-добрият директно на терена, а топката не се интересува от каква националност е. Но всеки международен турнир е и състезание на нациите, така че на Еврото и Световното първенство има истории като тази около сръбския национален отбор.

Няколко часа преди мача със Словения генералният секретар на Футболния съюз на Сърбия Йован Шурбатович призна, че националният отбор може да се оттегли от Еврото заради обидните скандирания на хърватите и албанците, които призоваха за “убийство на сърбите”, което би разгневило всеки.

Мачът със Словения не е имало опасност да бъде прекъснат – сърбите не са искали да го бойкотират. Но следващата среща с Дания теоретично можеше да бъде нарушена, ако се вярва на изявлението на балканската страна.

Конфронтация на схемите

Тъжно е, че играчите трябва да бъдат разсейвани от външни мисли по време на най-важния турнир за страната им – в този век е невъзможно да ги изолираш напълно от новините, така че Митрович и компания трябва да са били наясно със случващото се. В същото време от тях се изискваше да се концентрират максимално за мача срещу Словения, която, както знаем, също беше част от Югославия.

Сръбският старши треньор Драган Стойкович направи три промени след неуспешния мач с Англия – Тадич се завърна в стартовия състав, Илич беше в двойка с Лукич, а контузеният Костич беше заменен от Младенович на лявото крило. Словенците не промениха нищо – същите 11 играчи, които спечелиха равенството с датчаните, стандартното 4-4-2.

Скандинавците така и не успяха да пречупят отбора на Матяж Кек и сега Словения отново разчиташе на точки. В мача с Дания видяхме колко уязвими са скандинавските флангове, когато трябва да се изправят пред такъв сгъстен блок. А Сърбия беше удобна за Словения от тази гледна точка, тъй като предпочита същата схема с трима централни защитници като Дания.

Заспало полувреме за отбора на Стойкович

Но основният проблем за отбора на Стойкович не беше тактиката, а психологията. През първото полувреме сърбите допуснаха изненадващо много грешки и бяха спасени единствено от ниското качество на изпълнителите на съперника. Освен това те действаха изключително предпазливо и най-често посрещаха словенците само в собствената си половина на терена. Алпийският отбор изглеждаше забележимо по-добре през първите 25 минути.

Едва в края на половинчасовия период Сърбия се събуди, когато Влахович нанесе първия им удар във вратата. Той обаче трудно можеше да се нарече гол, особено в сравнение с епизода в 38-ата минута, когато словенският полузащитник Елшник удари гредата, а Шешко прати топката над нея.

Драматична развръзка

Сърбия влезе истински в играта едва преди почивката, когато дори за известно време хвана противника в капана на своето наказателно поле. Те влязоха добре във второто полувреме: още в 47-ата минута чудесен пас на Тадич към Митрович можеше да бъде превърнат в гол, ако не беше Облак. Малко по-късно нападателят на Ал-Хилал пропусна още един момент и Бижол едва не засече топката в собствената си мрежа.

Както се оказа, Словения трябваше да изтърпи този участък само в началото на полувремето. Още в 58-ата минута Шешко беше близо до гол: Райкович изчисти топката изпод напречната греда. Още 10 минути по-късно Словения все пак отбеляза гол: десният бек Карничник започна атака и я завърши. Скоро авторът на гола донесе и осезаема полза за отбора при собствената си врата, като попречи на Митрович да изравни – топката се удари в напречната греда.

В последния четвърт час сърбите се въоръжиха с традиционното оръжие на пресата: имаше необичайно голям брой пасове, както от стандартни положения, така и от игра. Но словенците се справиха с лекота с почти всички от тях. Строго погледнато, до 90+6 минута сърбите нямаха нито един 100-процентов шанс да отбележат.

Отборът на Драган Стойкович обаче беше спасен в последния момент на мача: тривиален ъглов удар до гол линията и резервата Йович изравни! Фантастичен завършек на битката между двата отбора от бивша Югославия, който обърква ситуацията в група С. В следващия кръг Словения ще се изправи срещу Англия, а Сърбия – срещу Дания. Те трябва да играят за победа.

Последни публикации

Leave a Comment