Европейско първенство 2024 

Англия постигна драматичен успех над Нидерландия и е на финал на Евро 2024

Отборът на Англия направи пълен обрат срещу Нидерландия и победи с 2:1, като по този начин се класира за финал на Европейското първенство по футбол.

В битката за титлата футболистите на Гарет Саутгейт ще се изправят срещу Испания в Берлин в неделя. “Ла Фурия” също се наложи с 2:1 в другата полуфинална среща с Франция снощи.

Англичаните изоставаха с 0:1 още в 7-ата минута след гол на Шави Симонс, но стигнаха до успеха след точни удари на Хари Кейн от дузпа и на Оли Уоткинс.

Нидерландия нанесе първия удар още в 7-ата минута, когато Шави Симонс открадна топката от Деклан Райс, напредна и с мощен удар от границата на наказателното поле преодоля Джордан Пикфорд.

Англия реагира веднага, но опити на Фил Фоудън и Букайо Сака завършиха без успех. В 18-ата минута Хари Кейн нанесе неточен удар, но защитникът на „лалетата“ Дензъл Дъмфрис игра опасно в наказателното поле с бутоните напред, опитвайки се да го блокира, което накара реферът Феликс Цвайер да прегледа ситуацията със системата за видеоповторения (ВАР) и след това отсъди дузпа. Кейн застана зад топката и не остави шансове на Барт Фербрюген за 1:1.

Англия бе много близо до втори гол в 23-ата минута. Коби Мейну намери в наказателното поле Фил Фоудън, който пусна топката покрай вратаря, но от голлинията изчисти Дъмфрис.

В 30-ата минута Нидерландия получи право да изпълни ъглов удар. Шави Симонс прати топката в наказателното поле, където Дъмфрис игра с глава, но за негово съжаление нацели напречната греда.

120 секунди по-късно и Англия удари греда. Хубав диагонален удар на Фоудън елиминира Фербрюген, но срещна страничния стълб.

В края на полувремето един от лидерите на Нидерландия Мемфис Депай бе принудително заменен от Джоуи Феерман.

На почивката и двамата треньори направиха по една смяна. Люк Шоу влезе в игра на мястото на Кийрън Трипиър, а Ваут Вегхорст замени Донийл Мален.

Нидерландия започна далеч по-активно второто полувреме. Футболистите на Роналд Куман държаха инициативата, но залагаха предимно на центрирания, които не затрудняваха Джордан Пикфорд.

В 65-ата минута Върджил ван Дайк бе изпуснат след центриране от корнер, но ударът му бе отразен от Пикфорд.

Последваха плахи опити за промяна на резултата от Дъмфрис и Вегхорст.

В 75-ата минута Коди Гакпо бе близо да се измъкне сам срещу Пикфорд, но в решителния момент се намеси Кайл Уокър.

Англия показа силата си в 79-ата минута, когато Букайо Сака прати топката в мрежата, но попадението не беше зачетено заради засада при подаването към асистиралия Кайл Уокър.

В първата минута от добавеното време на срещата резервата Оли Уоткинс получи пас от друга резерва Коул Палмър вдясно в пеналта и с диагонален удар по тревата от малък ъгъл отбеляза за 2:1, за да донесе огромната радост за островитяните.

Така Англия ще играе на финал на второ поредно континентално първенство, след като преди три години загуби драматично мача за титлата от Италия след дузпи на “Уембли”.

Последни публикации

Leave a Comment