Европейско първенство 2024 

Германската машина закъса, но не се развали. Гол на Фюлкруг спасява от поражение и среща с Италия

Германия завърши наравно с Швейцария на Евро 2024

Юлиан Нагелсман ясно очерта контурите на основния състав. Три мача – и с началния съдийски сигнал на терена се появяват едни и същи единадесет мъже. Естествено, с Нойер на вратата, който актуализира голмайсторския рекорд на европейските първенства и надмина Джанлуиджи Буфон. Неделният мач ще бъде 18-ият за Мануел на това ниво.

Що се отнася до полевите играчи, Нагелсман не видя смисъл да остави на пейката тези, които бяха на картотеката (Рюдигер, Та, Мителщадт, Андрич). Според Юлиан подобни решения са неуважителни към играчите, а ако се случи дисквалификация, всеки може да излезе на терена. Засега е необходимо да се запази ритъмът, тъй като националният отбор не е играл често в настоящите комбинации.

Това, което наистина притесняваше Нагелсман, беше състоянието на терена във Франкфурт. Треньорът дори призна, че е по-притеснен от риска от контузии, отколкото от играта. Като пример бяха посочени изключително неприятните падания на същия стадион на англичаните Белингъм и Уокър. Последният тогава веднага сменил обувките си, но както казал датчанинът на Меле, дори и на железни шипове теренът бил хлъзгав.

Германският треньор намери образно сравнение: “При малките играчи не е толкова лошо, но при тежките играчи е като летни гуми през зимата. Не е добре за предотвратяване на инциденти. Не бих искал някой да е аут за шест месеца.” Но както се оказа, малките също са имали проблеми. Мусиала, чието тегло е едва 70 кг, не успя да спре близо до вратарското поле и се блъсна в Ебишер. Нямаше контузени, но в крайна сметка в тази ситуация най-много пострада Андрич, чийто гол беше отменен заради фаул на негов съотборник.

Швейцарците направиха всичко според правилата, макар че визуално изглеждаше, че Ндой, след като летеше по паса на Фрьолер и изпревари Та, влезе в офанзива. Едва техниката потвърди, че всичко е наред, нападателят най-накрая вкара първия си гол за националния отбор и то съвсем в духа на последните мачове на германците срещу Швейцария. Три мача завършиха не в полза на домакините на настоящото Евро (=2-1), които допуснаха девет гола в тези срещи. Да, това бяха само приятелски срещи и Лига на нациите, но тенденцията е ясна.

Освен това отборът от страната на часовниците, банките и сиренето има традиция – да не губи на финала на груповите кръгове в големите турнири. Тази серия беше с продължителност осем мача. Все пак това е просто статистика. Винаги е по-важно какво се случва на терена в конкретния мач. А там тренираният отбор на Мурат Якин прекъсна кислорода на германците. И е много показателно, че на полувремето швейцарският нападател Емболо (7) водеше отбора по отношение на спечелените единоборства с пробиви.

Друг неприятен момент за Германия беше жълтият картон на Та, който рискуваше да получи червен картон. Затова половин час преди края на мача Нагелсман започна да тренира плейофната игра, като смени защитника на Байер с Шлотербек. А след това – за по-сигурно – от терена бяха извадени Мителщадт и Андрич. Що се отнася до играта, германците владееха топката и територията, но на практика не застрашиха вратата на Зомер. А и какво да застрашават – събитието беше в ударите в мрежата, които след час игра бяха само два.

Пълноценният шанс за гол дойде по-късно – от Кимих. До вратата оставаха няколко метра, но топката бе спряна от оголения крак на Аканджи, а падането на Байер, според версията на прекратилия кариерата си Даниеле Орсато и VAR, не привлече наказателен удар. Ударът с глава на Хаверц, както и свободният удар на Кроос от точката, от която той вкара на Световното първенство през 2018 г. точно преди шест години, не можеха да се нарекат реални шансове за спасяване.

Последни публикации

Leave a Comment