Новини Полезно 

Да върнем спорта в ежедневието си

Годишният доклад за младежта от 2019 г. показва, че един от трима млади българи се занимава активно със спорт, както и че мъжете спортуват повече от жените. Други интересни факти са свързани с това къде спортуват младежите у нас. В големите градове те избират да провеждат тренировки във фитнес залите, а в малките населени места и в селата, изборът им се свежда до това дали да тренират на открито или у дома. За техен късмет, малките градчета имат добра база като стадион и площадки за спортуване, така че за тях остава само да намерят добра екипировка и време.

Според този доклад с напредването на възрастта желанието за спорт намалява. Причините са липсата на време, ангажираността, както и неизградените навици за спорт.

Пандемията донякъде ни отвори очите за това колко важен е спорта и като цяло физическата активност за тялото и здравето ни, но са нужни усилия, за да превърнем упражненията в ежедневен навик, така както си мием зъбите сутрин и вечер.

Как можем да върнем спорта в ежедневието си. На първо време е добре да решим, предвид физическата ни форма, коя спортна дейност е подходяща за нас. Джогинг, фитнес тренировка, пилатес, йога, танци, тай-чи — вариантите са много. След това е добре да разгледаме програмата си, за да преценим колко често можем да спортуваме. Дали през седмицата или през почивните дни, сутрин или вечер, както и къде може да стане това — в зала под погледа на професионален треньор, навън с приятели или у дома с онлайн упражнения и групи. Практиката показва, че тренировките в група или дори с приятел повишават мотивацията ни. За разлика от тях тренирането у дома често се пропуска по най-различни причини. Затова ако нямаме силна воля и организацията не е силната ни страна, то е добре да се ориентираме към спортуване в група.

Следващата стъпка е да изберем подходяща екипировка, т.е. спортните дрехи. В зависимост от натовареността на упражненията и сезона е добре да съобразим материята на спортните дрехи. Добър вариант би било да е дишаща. Кройката на дрехите също е от значение. Свободна или по тялото, това отново зависи от избрания от нас спорт. Не на последно място е и цветът. Защо е нужно да са в гамата на сиво-черното? На пазара вече се предлагат най-различни цветови комбинации, някои от тях доста смели. Добре е да четем етикетите на дрехите за да знаем как да ги поддържаме.

Последни публикации

Leave a Comment