Европейско първенство 2024 

Ден 5 от Евро 2024: историческо постижение на Роналдо и дебют на Хвича

 Мачовете от Евро 2024 Турция – Грузия и Португалия – Чехия ще се играят днес

На 18 юни приключва първият кръг от груповата фаза

На пръв поглед в тази група грузинците изглеждат като коте, което е срещнало глутница кучета по пътя си. Те за първи път стигат до Еврото и не си поставят големи цели: да дебютират в турнира вече е голямо щастие. Но ако се вгледате в грузинския национален отбор, можете да разпознаете поне няколко интересни играчи. Това са Мамардашвили, един от най-добрите вратари в Ла Лига, Микаутатдзе, който в 31 мача за Метц изстреля 14+4, и Кварацхелия, който е познат на руските фенове.

Грузинците възлагат особени надежди на Хвича. Всички са наясно с таланта му да отнема топката и еднолично да навива няколко противника. Треньорът Вили Сагнол, известен бивш защитник на френския национален отбор и Байерн Мюнхен, не ограничава звездата си в нищо, като ѝ гарантира пълна свобода.

Напълно възможно е Грузия да затвори няколко ключалки в своята половина на терена и да остави Хвича и Микаутадзе зад вратата, за да избягат на контраатака. Турция вероятно ще има трудни моменти в тази среща. Особено след като Винченцо Монтела ще трябва да пренареди центъра на отбраната заради контузии.

“Лунните звезди” ще се появят на Еврото за шести път в своята история. И те имат много неприятна серия: отборът никога не е печелил в откриващите си мачове. Дали тя ще бъде прекъсната днес?

Звездните нападатели на този турнир досега бяха по-скоро за порицание, отколкото за похвала. Кейн беше запомнен с двете си докосвания през първото полувреме срещу Сърбия, Лукаку се превърна в мемоар, след като пропиля много шансове, а Мбапе разгневи много хора с изцепките си, когато се върна на терена с разкървавен нос. Никой от тях не откри резултата.

Днес в игра влиза най-добрият голмайстор на Еврото и на португалския национален отбор. Може да се спори много за това, че Роналдо вече не решава много в националния си отбор. Да, може би Кристиано ще получи по-малко игрово време от обикновено. В края на краищата той вече е на 39 години. Но той все още е важна част от отбора, лидер и човек, който може да решава във важните моменти.

Роналдо вкара гол за Чешката република на Евро 2008 и Евро 2012. В днешния мач той ще влезе в историята и като първия играч, играл на шест европейски първенства.

Последни публикации

Leave a Comment