Европейско първенство 2024 

Испания се класира на полуфиналите след драматична победа над Германия, но всички говорят за съдията

Испания постигна инфарктна победа с 2:1 над Германия в четвъртфинал на Европейското първенство, игран в Щутгарт. Микел Мерино се превърна в герой за иберийците, отбелязвайки победния гол минута преди края на продълженията. Срещата бе белязана от спорно решение на главния съдия Антъни Тейлър, което предизвика много дискусии.

В 106-ата минута, при резултат 1:1, удар на Джамал Мусиала срещна ръката на Марк Кукурея в наказателното поле на Испания. Въпреки протестите на германците, Тейлър не отсъди дузпа, а и ВАР не се намеси. Възможно е съдиите да са преценили, че е имало засада на Никлас Фюлкруг или Флориан Виртц при атаката, но това остана неясно по време на мача.

Дани Олмо откри резултата за Испания в 51-вата минута, а в 89-ата Виртц изравни, изпращайки мача в продължения. Испанците ще се изправят срещу Франция или Португалия на полуфиналите.

Мачът започна динамично, като Испания доминираше през първата част и заслужено поведе. Германия отговори със силна игра през втората част, създавайки множество възможности, но не успя да реализира. Кай Хавертц и Никлас Фюлкруг пропуснаха отлични шансове, включително удар на Фюлкруг в гредата.

Двубоят беше и последният в бляскавата кариера на Тони Кроос, който контузи Педри в началото на мача. Младият испанец бе заменен от Дани Олмо, който впоследствие отбеляза гола за Испания.

Началото на второто полувреме започна вихрено за испанците, като Ямал подаде към Мората, който пропусна. В 51-вата минута Олмо реализира след асистенция на Ямал. Германия отговори с натиск, който доведе до изравнителния гол на Виртц в 89-ата минута.

В продълженията германците продължиха да бъдат по-опасни, но испанският вратар Унай Симон направи ключови спасявания. Въпреки това, Мерино вкара победния гол в 119-ата минута след центриране на Олмо.

Мачът завърши с червен картон за Дани Карвахал, но това не попречи на Испания да се класира на полуфиналите. Сега всички очакват следващия им мач, но разговорите за съдийството на Антъни Тейлър ще продължат дълго време.

Последни публикации

Leave a Comment