Европейско първенство 2024 

Франция започна с победа, както всички фаворити

Френският национален отбор започна Евро 2024 с победа. Както всички останали отбори, които са смятани за фаворити – Германия, Италия, Испания и Англия. Португалците все още не са излезли на терена, но традиционно са смятани за претенденти от втори ред. Затова нека не чакаме мача им с чехите, а да разгледаме какво видяхме в представянето на “голямата петорка”.

“Трикольорите” показаха с цялата си изява, че тепърва навлизат в турнира. Успехът срещу Австрия, макар и с минимален резултат, но запасът на сигурност се усеща, и то огромен. Опитен треньор, опитни играчи – всички много ясно разбират пътя напред и как да разпределят силите по него. Вярно е, че Гризман и Мбапе получиха контузии – и на двамата се наложи да спрат кръвотечението. Но нищо, ще се излекуват преди финала. И така, спечелихме и забравихме.

Най-силно впечатление направи германският национален отбор. 5:1 с Шотландия е перфектният старт на домашното световно първенство. Германците дадоха ярка атакуваща игра, младите звезди се показаха за първи път, старите момчета също бяха добре. Видяхме един добре балансиран отбор. Макар че, разбира се, не можем да пренебрегнем силата на съперника: шотландците са един от основните печеливши от разширяването на евротурнирите до 24 участници.

Испанците също постигнаха голяма победа, а техният съперник беше с най-висок статут – хърватите. Но това 3:0 не бива да бъде подвеждащо. Да, Фурия Роха се възползва от слабостите на отбора, който беше притиснат до стената от неизбежната смяна на поколенията. Но тези три точки имат много уговорки – Испания им позволи да създадат шансове пред собствената си врата. Резултатът сам по себе си е добра заявка за излизане от трудната група, но трябва да се подхожда предпазливо към глобалните перспективи на трикратните континентални шампиони.

Италианците срещу албанците показаха образцова реакция на допуснат гол още в 1-ата минута. Измина само четвърт час и “скуадра адзура” вече водеше. В оставащото време обаче те не вкараха нищо, но и не допуснаха гол. Не беше съвсем мрачно, въпреки че отборът на Лучано Спалети явно се оглеждаше в цифрите на таблото. А и не можеш да приложиш думата “мрачен” към когото и да било, когато имаш на разположение отбор на Англия, воден от Гарет Саутгейт. Трите лъва ще бъдат следвани от огромна каруца критики по време на целия турнир – те вече получиха доста похвали след откриващия си мач срещу сърбите. Ако Англия наистина вземе титлата, тази каруца ще бъде стъпкана от щастливите фенове и Саутгейт ще бъде признат за рационален гений; ако ли не, това ще смаже старши треньора. Въпреки това, след като показаха много скучен футбол, Англия със сигурност не е загубила позицията си сред фаворитите.

Последни публикации

Leave a Comment