Европейско първенство 2024 

Франция сложи край на мечтите на Кристиано Роналдо и Португалия

Франция се класира за полуфиналите на Евро 2024, след като отстрани Португалия след драматично изпълнение на дузпи. Срещата завърши 0:0 в редовното време и след двете продължения, но “петлите” показаха хладнокръвие при дузпите и спечелиха с 5:3. Португалците направиха един пропуск, когато Жоао Феликс удари гредата. Сега отборът на Дидие Дешан ще се изправи срещу Испания на полуфиналите.

Това може да е последният мач на Кристиано Роналдо на голям форум. 39-годишната звезда завърши Европейското първенство без гол, въпреки че и днес бе точен при дузпите. Килиан Мбапе, капитанът на Франция, също не успя да се изяви, тъй като очевидно имаше проблем с маската и носа си, и дори получи медицинска помощ след удар с топка в лицето. Дешан го замени след края на първото продължение.

Франция остава без гол от игра на Евро 2024, като има три попадения – два автогола и един гол на Мбапе от дузпа. “Петлите” стартираха агресивно в мача и опитаха няколко атаки, но Португалия постепенно започна да владее топката повече и заложи на бавно темпо и дълги разигравания. Въпреки няколко опасни центрирания, до гол не се стигна.

Втората част на мача започна по-добре за французите, но Диого Коща успя да отрази удар на Мбапе. Отговорът на Португалия не закъсня с хубав пробив на Нуно Мендеш. Най-добрите възможности за Португалия дойдоха след отлични пробиви на Рафаел Леао и пасове към Витиня и Кристиано Роналдо, но френският вратар Майк Менян направи серия от ключови спасявания.

Продълженията също не донесоха промяна в резултата. Въпреки че Португалия доминираше, добрите възможности на Роналдо и Леао не бяха реализирани. След края на първото продължение, Мбапе бе заменен заради физически проблеми, а Жоао Феликс влезе за Португалия, но неговият удар с глава също не намери целта.

При дузпите, французите бяха безупречни, като Дембеле, Фофана, Кунде, Баркола и накрая Тео Ернандес преодоляха Диого Коща. Кристиано Роналдо започна успешно за Португалия, но грешката на Жоао Феликс се оказа решаваща.

Франция продължава напред, а мечтата на Роналдо за нов трофей на международната сцена остава неосъществена.

Последни публикации

Leave a Comment